12 weetjes en tips over poetsen

Om tandbederf en ontstoken tandvlees bij uw kind te voorkomen, is het belangrijk dat u de tanden van uw kind goed poetst. De volgende 12 weetjes en tips zullen u hierbij helpen: 

 1. Poets de tanden met fluoride tandpasta. In tandpasta voor volwassenen zit meer fluoride. Deze kunt u gebruiken bij kinderen vanaf vijf jaar. Er zijn ook tubes verkrijgbaar waarop staat 'juniortandpasta'. Kijk dan altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar). Als u twijfelt, raadpleeg dan uw mondhygiënist.
 2. Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen voorkomen.
 3. Breng een halve tot één centimeter tandpasta met fluoride aan op een droge borstel. Zo ontstaat er minder schuim en houdt u meer zicht op het poetsen.
 4. Poets de puntjes van de nieuwe tanden die doorbreken meteen mee. Dat geldt zowel voor het melkgebit als voor het blijvend gebit. Het glazuur van net doorgebroken tanden en kiezen is nog niet sterk. Ze zijn dus extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes.
 5. Tijdens het doorbreken van tanden en bij het wisselen zijn er gevoelige plekjes in de kindermond. Wees voorzichtig, maar blijf poetsen.
 6. De eerst blijvende kies breekt achter het melkgebit door. Omdat deze lager staat, wordt de kies vaak niet opgemerkt. Poets deze kies ook goed.
 7. Blijf uw kind napoetsen totdat het ongeveer tien jaar oud is. Een goede positie daarbij is dat u achter uw kind gaat staan of zitten. Draai uw kind met het hoofd richting het licht, zodat u goed in de mond van uw kind kunt kijken.
 8. Via de schrobmethode poetst u het kindergebit eenvoudig en efficiënt. Hierbij worden korte horizontale overlappende bewegingen gemaakt. Eventueel kunt u een elektrische tandenborstel gebruiken.
 9. Let op dat u kinderen tijdens het poetsen geen pijn doet.  Het lipbandje onder de bovenlip en het deel van de kaak achter in de mond zijn bijvoorbeeld erg gevoelig.
 10. Poets niet uitsluitend met een elektrische tandenborstel. Dan leert uw kind niet om 'gewoon' te poetsen. Wat als ze gaan logeren en de elektrische tandenborstel gaat niet mee? Poetsen met een gewone tandenborstel is bovendien goed voor de motoriek. Poets dus bijvoorbeeld één keer per dag 'gewoon' en één keer per dag elektrisch.Napoetsen kunt u zowel met de elektrische als de handtandenborstel.
 11. Maak tandenpoetsen aantrekkelijker. Laat uw kind bijvoorbeeld zelf een tandenborstel uitkiezen of laat het zelf de tandpasta op de borstel doen. Bij jonge kinderen kunt u bijvoorbeeld een verhaaltje vertellen tijdens het poetsen, een liedje zingen of muziek aanzetten. Kies iets dat twee minuten duurt!
 12. Geef zelf het goede voorbeeld door ook twee keer per dag te poetsen.