Invloed eten en drinken op gebit

In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Die kunnen schadelijk zijn voor het gebit. Dat geldt vooral voor kleverig snoepgoed. Bacteriën zetten suikers in de mond om in zuren. Die zuren tasten het gebit aan. Gelukkig heeft speeksel een beschermende werking. Het neutraliseert de zuurinwerking op het gebit, maar daar is wel tijd voor nodig. Beperk daarom het aantal eet- en drinkmomenten van uw kind tot maximaal zeven per dag. Drie keer een maaltijd en daarnaast maximaal vier keerop een dag iets eten en/of drinken. Tussendoor heeft de mond rust. 

Voor uw kind is het duidelijk als u regels opstelt. Zorg dat uw kind deze regels kent. U bepaalt wanneer en wat er wordt gegeten en gedronken, bijvoorbeeld 1 keer per dag snoepen (na schooltijd) en alleen frisdrank in het weekend 's avonds. Geef uw kind liever hartige dan zoete dingen. Probeer uw zoon of dochter niet aan zoetigheid te laten wennen en voeg aan voedsel en dranken geen suiker toe. Geef de voorkeur aan suikervervangers die in lightproducten zitten, maar bedenk dat in lightdranken ook zuren zitten. 

Voorbeelden van zoete dranken zijn limonade, frisdrank (b.v. cola, sinas, cassis), yoghurtdrank, chocolademelk, maar ook roosvicee, ijsthee en vruchtensappen (b.v. sinaasappelsap, appelsap). Deze dranken zijn slecht voor het gebit. Het drinken van deze zoete dranken telt ook als eetmoment. Water en thee zonder suiker mogen de hele dag door worden gedronken.

 Basisadviezen:

  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 per dag.
  • Stel huisregels op over de momenten waarop gesnoept mag worden en zoete dranken gedronken mogen worden.