Basisadvies en poetsinstructie

Basisadvies poetsen:

  • Bij kinderen tot twee jaar is het voldoende als u de tanden één keer per dag poetst met  fluoridepeutertandpasta.
  • Poets de tanden van kinderen vanaf 2 tot 4 jaar twee keer per dag twee minuten met fluoridepeutertandpasta.
  • Gebruik een peutertandenborstel.
  • Poets bij voorkeur 's morgens na het ontbijt en 's avonds voor het slapen gaan.
  • Poets in een vaste volgorde: binnenkant, buitenkant en bovenop de tanden en kiezen (3 B's).
  • Poets ook het tandvleesrandje mee.

Tandenpoetsen, hoe doe je dat?

Zet de tandenborstel recht op de tanden. Poets zachtjes en maak korte horizontale bewegingen. Op deze wijze poetst u de schadelijke tandplak weg. Als u een vaste volgorde aanhoudt, leert u uw kind systematisch poetsen. Zo is er minder kans dat u plekjes overslaat. Begin achteraan bij de kiezen en ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant. Neem er de tijd voor. Voor poetsen met een elektrische borstel geldt hetzelfde. U hoeft alleen zelf geen poetsbewegingen te maken. U kunt de borstel langzaam over de tanden en kiezen opschuiven. Poets ook na als uw kind een elektrische tandenborstel gebruikt. Poetsen volgens de 3 B's: Binnenkant, Buitenkant en Bovenop.

poetsinstructie

De juiste poetshouding:

Als u uw kind (na)poetst, is het van belang dat u goed zicht heeft en er voldoende steun is voor u en uw kind. Probeer uit welke poetshouding voor u het prettigst is. Kleine kinderen kunt u bijvoorbeeld ook op schoot nemen

Ga schuin achter uw kind staan. Als u met uw hand de kin ondersteunt, rust het hoofd tegen uw bovenlichaam. Buig een beetje over uw kind heen, zodat u goed ziet waar u poetst.

poetsenachter

Of: ga voor uw kind staan en laat het met het hoofd bijvoorbeeld tegen de muur rusten. Ondersteun de kin met uw ene hand, terwijl u met de andere poetst. Op deze manier kunt u goed zien waar u poetst.

poetsenvoor